[%submenu%] [%submenu5%]
Koszyk
Produktów: 0 Suma: 0,00,-
» Zobacz koszyk
Kategorie

Pierniczki razowe

z syropem klonowym i brązowym cukrem


Składniki na ok. 40-50 pierniczków

  • 1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego
  • 2/3 szklanki masła
  • 1 szklanka brązowego cukru (najlepiej demerara lub dark muscavado)
  • 6 łyżek likieru pomarańczowego np. Cointreau (opcjonalnie)
  • skórka z 2 pomarańczy starta na drobnych oczkach
  • 450g / ok 3 kopiate szklanki mąki razowe j (żytniej, orkiszowej lub pszennej)
  • 4 łyżki przyprawy do pierników lub własnej mieszanki: 4 łyżeczki mielonego cynamonu, zmielone 6 goździki i 1gwiazdka anyżu, duża szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka

 

1 szklanka = 250 ml
1 szklanka mąki razowej = 130g


Wykonanie:

  • Do rondla z grubym dnem wlej syrop klonowy lub miód, dodaj masło, brązowy cukier, likier pomarańczowy i startą skórkę z pomarańczy. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż cukier się rozpuści, od czasu do czasu mieszając. Odstaw z kuchenki i zostaw aż lekko przestygnie.
  • Do miski wsyp mąkę razową. Od rodzaju jakie mąki użyjesz zależy kolor pierniczków, ja dałam pół na pół: żytniej i pszennej. Znaczenie ma też oczywiście rodzaj użytego brązowego cukru (od najciemniejszego muscavado po jasny cukier demerara). Dodaj przyprawy piernikowe, mielony imbir i proszek do pieczenia, wymieszaj.
  • Kiedy masa cukrowa ostygnie, tzn. będzie lekko ciepła, stopniowo dodawaj mieszankę z mąki mieszając. Na koniec dodaj roztrzepane wcześniej jajka. Gdyby masa okazała się zbyt gęsta i trudna do mieszania można dodać odrobinę letniego mleka. Otrzymane ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i wsadź do lodówki na około 2 godziny.
  • Piekarnik nagrzej do 175 stopni. Odkrawaj kawałki ciasta i rozwałkuj je na placki, podsypując mąką żeby nie przyklejały się do stolnicy. Foremkami wycinaj dowolne kształty i układaj na blaszce do pieczenia. Jeśli chcesz, żeby pierniczki były chrupiące, ciasto rozwałkuj cienko, jeśli grubsze i w miarę miękkie w środku - grubiej. Te ostatnie należy piec 2 tygodnie przed świętami, aby nabrały wilgotności.
  • Piec przez około 8 minut. Czas pieczenia w dużym stopniu zależy od grubości ciasta i wielkości wyciętych kształtów. Pierniczki dekorować mniej więcej dzień przed podaniem (np. polewą czekoladową, polewą kajmakową, lukrem.

Smacznego! :)


Bestsellery

Producenci

  • hipp
  • annoblekarmel
  • babyzilli
  • bioplanet
  • ellaskitchen
  • goodies
  • holle
  • organix
  • plum
  • weleda
Szybki kontakt

 

tel.   0 605 444 733
fax.  041 387 01 05
mail:  info@NaturalniePyszne.pl